Rinoplasty

Rinoplasti hem burundaki şekil bozukluklarını, hem de burundan nefes alma problemlerini çözmek   için uygulanan cerrahi işlemdir. Tedavideki temel amaçlar iyi bir form kazanırken aynı zamanda nefes almanın daha iyi hale getirilmesidir.

Ameliyat hem kadın hem de erkek hastalara uygulanabilmektedir. Burun nihai gelişimini tamamlamış her kişiye cerrahi işlem yapılabilir. Burun gelişimi tamamlanmamış kişilere cerrahi önerilmemektedir.

Rinoplasti ameliyatı kişiye özgü planlanır ,çünkü hiçbir burun birbirinin aynı değildir. Planlama yaparken birtakım genel kabul görmüş estetik ölçütler kullanılır. Bunun yanında  istediğiniz burun şeklinin detayları da değerlendirmeye alınır. İyi bir sonuç için planlamada yüzün diğer kısımları da mutlaka göz önünde tutulur.

Bilgisayar programı yardımıyla fotoğraf üzerinde değişiklikler yapılarak,  arzulanan tahmini görünüm elde edilebilir. Kabaca yeni yapılacak olan burun şeklinin yüze nasıl yansıyacağı görülebilir ancak bu görüntü , ameliyat sonrası burnun o şekli alacağı anlamına gelmez. Sonuçta fotoğraf üzerindeki işlem bilgisayar tarafından yapılmaktadır, cerrahi işlem çok çok farklıdır.

Ameliyat çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakla birlikte çok hafif düzeyde deformitesi hastalar lokal anestezi ile tedavi edilebilir.

Daha önceden ameliyat olmuş olan, ancak istenilen sonuç elde edilememiş veya fonksiyonel problemleri olan hastalara tekrar cerrahi işlem uygulanabilir.

Yapılan cerrahi işlemin büyüklüğüne göre tampon kullanımı çoğunlukla gerekmektedir. Ancak çok hafif müdahalalerde veya burun perdesine müdahale yapılmayacaksa tampon kullanımı söz konusu olmayabilir. Rinoplasti diğer ameliyatlarla kıyaslandığında genel olarak ağrısız bir işlemdir. Morluk oluşup oluşmaması ise yine tamamen yapılan cerrahi işleme bağlıdır. Cerrahi sonrası erken dönemde ödem ve morluklar maksimum düzeyde olup zamanla azalacaktır. Azalma süreci kişiden kişiye değişmekte olup genellikle 3-7 günde sosyal hayata ve işe dönüş gerçekleşmektedir. Burun şeklinin tam olarak oturması yaklaşık 9 ay-1 yıldır. Hastanede kalış süreci genellikle bir gündür. 


©  Mustafa Özyurtlu. Designed by ordek.co.